Tervetuloa seuraamaan Grandellin Liikenteen blogia. Laitamme suositut  Facebook-sivujemme perjantaikuvat myös blogiimme.

Oletteko ikinä olleet bussilla ulkomailla?

Linja-autolla ulkomaille matkustaminen avartaa maailmaan vielä enemmän kuin lentokoneella. Tilausmatkan suorittaminen ulkomaille vaatii kuitenkin tarkan suunnittelun. Ruotsiin, Viroon ja Latviaan riittää pelkkä EU-kuljetusasiakirja. Muualla on sitten paljon erilaisia vaatimuksia. Pitää ehkä olla ennakkoon rekisteröitynyt ko. maan arvonlisäverojärjestelmään, Venäjälle tarvitaan viisumi, mutta myös kansainvälinen katsastustodistus ja noutolupa jos haet sieltä ryhmän tai ryhmän matkustajamäärä muuttuu matkan aikana.

Hiihtoreissuilla saatat tarvita lumiketjut tai M+S talvirenkaat. Erilaisia tiemaksuja varten on rahalla ladattavia GO-boxeja (kuvassa sininen Itävaltaan ja musta ViaToll Puolaan ja toisessa kuvassa Isompi laite johdolla on MYTO Slovakiaan).

Bussilla ulkomaille Grandellin Liikenne

Linja-autolla ulkomaille Grandellin Liikenne

 

Ennen kuin MYTON sai piti olla mukana bussin päästöluokkatodistus, kaupparekisteriote englanniksi ja samoin arvonlisäverotodistus. Virkailijat eivät juuri kieliä puhuneet, mutta maksun jälkeen tarvittiin 8 kpl allekirjoituksia ja sama laitetta palautettaessa. Kuvassa näkyy myös EU-liikennelupa ja pari kuljetusasiakirjaa sekä Liettuan vihreä Vignette-tarra, jonka saa ostaa rajalta päiväksi, viikoksi tai vuodeksi.

Monissa Euroopan kaupungeissa pitää olla vielä ympäristötarra osoituksena bussin vähäpäästöisuudesta.

Huh, salapoliisi pitää näissä hommissa olla! Mutta lopussa kiitos seisoo.

Blogi_1b

Yllä olevassa kuvassa bussimme on laskettelureissulla Slovakiassa. Bongaatko kuvasta Mustan Helmemme? Kuvan näet isompana täällä!

Blogiterveisin,

Jarkko